Πρόπολη

propoli an 575x381 1 e1625209540495

Η θεραπευτική αξία της πρόπολης Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, τις τελευταίες όμως δεκαετίες προκαλεί έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον παγκοσμίως, καθώς δημοσιεύονται περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα για την πρόπολη ετησίως. Σε γενικές γραμμές, η πρόπολη φαίνεται να έχει δράση ενάντια στα παθογόνα βακτήρια, στους ιούς και στους μύκητες, αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και θετική επίδραση σε διάφορες παθήσεις του δέρματος. Παρακάτω θα αναφερθούμε στις κυριότερες δράσεις της πρόπολης στην υγεία του ανθρώπου. 

 Υγεία γαστρεντερικού συστήματος 

Η παρασιτική μόλυνση της γαστρεντερικής οδού είναι αρκετά συχνή και περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, φούσκωμα και ναυτία. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν την αποτελεσματική δράση της πρόπολης ενάντια στις λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος. Συγκεκριμένα, υπάρχουν μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν την ευεργετική δράση της πρόπολης ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter Pylori) και στο παράσιτο Giardia lamblia, το οποίο αποικίζει στο λεπτό έντερο και μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη με συμπτώματα διάρροιας, ναυτίας και στομαχόπονου. Η χρήση πρόπολης μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της γαστρίτιδας, σε έλκη του δωδεκαδαχτύλου καθώς και στη χρόνια κολίτιδα.    

 Γυναικολογική φροντίδα

  Οι δύο συνηθέστερες αιτίες της κολπίτιδας είναι η βακτηριακή κολπίτιδα και η καντιντίαση. Η κολπίτιδα παρουσιάζεται συνήθως εξαιτίας εξάντλησης του Lactobacillus spp. στον κόλπο και συνοδεύεται από υπερανάπτυξη κολπικών παθογόνων βακτηρίων και αυξημένο κολπικό pH. Εξαιτίας των αντιβιοτικών και αντιμυκητιασιακών δράσεων της πρόπολης, η συστηματική εφαρμογή υδατικού διαλύματος πρόπολης 5%, φαίνεται να προστατεύει από την ανάπτυξη κολπίτιδας και βελτιώνει την καλή υγεία του κόλπου. Επίσης, εξαιτίας και της αναισθητικής της δράσης, η οποία οφείλεται στα πτητικά της αιθέρια έλαια, η πρόπολη παρέχει και έγκαιρη ανακούφιση από τα συμπτώματα της κολπίτιδας.Το διάλυμα πρόπολης δεν παρουσιάζει τοξικότητα στα ανθρώπινα κύτταρα, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις χρόνιας κολπίτιδας, σε περιπτώσεις ανθεκτικότητας σε αντιμυκητιακά φάρμακα καθώς και σαν εναλλακτική θεραπεία σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν αντιβιοτικά εξαιτίας ταυτόχρονης φαρμακολογικής θεραπείας. Τέλος, υπάρχουν νέες μελέτες οι οποίες παρουσιάζουν ότι η εφαρμογή αλοιφής πρόπολης μπορεί να βελτιώσει την επούλωση των βλαβών σε άτομα με έρπη των γεννητικών οργάνων. 

    Στοματική υγιεινή 

 Η στοματική κοιλότητα έχει μία άφθονη βακτηριακή μικροχλωρίδα και η υπερβολική βακτηριακή ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες στοματικές ασθένειες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόπολη, εξαιτίας των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων της, μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη βακτηριακής πλάκας και παθογόνων μικροοργανισμών, υπεύθυνων για την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας.Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι χρήση στοματικού διαλύματος πρόπολης μπορεί να βελτιώσει την επούλωση και να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο μετά από χειρουργική επέμβαση στο στόμα. Η χρήση στοματικού διαλύματος πρόπολης, φαίνεται επίσης να βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην ταχύτερη επούλωση των πληγών του στόματος που προκαλούνται από χημειοθεραπεία. Η πρόπολη επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως οδοντόκρεμα είτε ως στοματικό διάλυμα για την προστασία της στοματικής κοιλότητας από παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. 

  Υγεία του δέρματος

  Οι αντιμυκητιακές, αντιαλλεργικές και αντιοξειδωτικές δράσεις της πρόπολης την καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διαδικασία επούλωσης των πληγών του δέρματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόπολη μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα των ελευθέρων ριζών και προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, συμβάλλοντας έτσι στην επούλωση των τραυμάτων. Άλλες έρευνες συσχετίζουν την πρόπολη με θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της ακμής καθώς και με την επούλωση των ελκών του διαβητικού ποδιού. Η πρόπολη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε εκζέματα και ελαφριά εγκαύματα, καθώς και σαν τοπικό αναισθητικό για την ανακούφιση συμπτωμάτων από το τσίμπημα της μέλισσας. 

 Αντικαρκινική δράση 

 Η πρόπολη έχει συσχετιστεί με θετικά αποτελέσματα ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Φαίνεται να παρουσιάζει ελάχιστη έως μηδαμινή τοξικότητα ενάντια στα φυσιολογικά κύτταρα και εκλεκτικές τοξικές ιδιότητες έναντι των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας τα προς απόπτωση. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η πρόπολη ασκεί επιλεκτική κυτταροτοξική δράση σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, ελαχιστοποιώντας τον πολλαπλασιασμό τους. Υπάρχει πληθώρα μελετών που συσχετίζουν διάφορα συστατικά της πρόπολης και με άλλα είδη καρκίνων, χρειάζονται όμως περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν και με ποιον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πρόπολη στη θεραπεία διαφόρων καρκίνων.     

Σε γενικές γραμμές η πρόπολη, εξαιτίας της πληθώρας οργανικών και ανόργανων ενώσεων που περιέχει, βοηθάει στη γενικότερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος .Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους ενάντια σε ιώσεις, λοιμώξεις και εποχιακές αλλεργίες. Η χρήση της πρόπολης δεν παρουσιάζει σοβαρές αντενδείξεις πέρα από την πιθανότητα ένα άτομο να παρουσιάσει αλλεργία. Σε περίπτωση που εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά τη λήψη πρόπολης όπως, φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία ή διάρροια, σταματάμε τη λήψη της και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο.

Σε ποιες μορφές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πρόπολη;

Την πρόπολη μπορούμε να τη βρούμε στο εμπόριο είτε στην ακατέργαστη μορφή της, ως στερεή πρόπολη, είτε με τη μορφή διαφόρων σκευασμάτων, όπως:  

Τα σκευάσματα πρόπολης κυκλοφορούν στα φαρμακεία και σε εξειδικευμένα καταστήματα.   

Κυρίως μενού